dimecres, 2 de juliol del 2014

CREANT SINÈRGIES AMB L'ESCOLA D'ART

Com sempre, l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona ens acull amb els braços oberts i ens ofereix tallers d'art tan interessants com aquests que us mostrem a continuació, desenvolupats amb l'alumnat de primer de batxillerat de l'institut Antoni de Martí i Franquès, durant el curs 2013-2014:

TALLER DE FOTOGRAMES
Fet amb la col·laboració del professor de l'Escola d'Art: Lluís Vives
desembre 2013



Ana: "En primer lloc vam apagar la llum. Per què? Doncs perquè el paper que vam utilitzar per a fer els fotogrames és paper fotosensible, de manera que, quan li toca la llum, s'enfosqueix tot i ja no es pot utilitzar. Però sí que vam deixar la llum inactínica (vermella), la qual no afecta al paper".

Iván: "Una vez realizada la composición, introducimos el papel fotosensible en el revelador durante 1 minuto, en el siguiente líquido, llamado baño de paro, 30 segundos, y 3 minutos más en el fijador. Lo  lavas, lo dejas secar y ya está listo".


Pol: "Les zones del paper fotogràfic que no reben cap mena de llum, apareixen blanques després de revelar la imatge, en canvi, les exposades apareixen en diferents tons de negre o gris, depenent de la quantitat de llum i de temps que ha tocat el paper fotogràfic. És a dir, podríem dir que, els fotogrames són la fotografia sense càmera".

Iván: "La gracia está en utilizar objetos con diferentes transparencias para conseguir negros, blancos y grises en el fotograma".






Mostra de fotogrames fets:

Anna

 Iván

 Laura

 Helena

Marc


Henry Fox Talbot i Anna Atkins, pioners en l'ús de la tècnica del fotograma

Henry Fox Talbot (britànic, 1800-1877)

Anna Atkins (britànica, 1799-1871)


Man Ray, rayogrames (fotogrames): "Em vaig revelar contra la meva càmera fotogràfica i la vaig llençar. Vaig agafar qualsevol cosa que em queia a la mà: la clau de l'habitació de l'hotel, un mocador, un llapis, un pinzell, un tros de corda... Dipositava els objectes sobre paper sec i els exposava a la llum durant uns segons, com si fossin negatius. Estava molt excitat i em divertia moltíssim ".
Man Ray (nord-americà, 1890-1976)


TALLER DE SERIGRAFIA
Fet amb la col·laboració del professor de l'Escola d'Art: Antoni Alcàsser
juny 2014

Preparació dels fotolits, imprimint els dibuixos originals sobre una transparència:







Preparant-nos per insolar la pantalla:






Rentat de la pantalla, un cop insolada, per tal de revelar la imatge:




Assecat de la pantalla, abans d'estampar:



Procés d'estampació:












Andy Warhol (nord-americà,1928-1987), referent universal de la tècnica serigràfica aplicada a les arts plàstiques: http://www.warhol.org/museum/



Moltes gràcies a l'Escola d'Art!!!