diumenge, 31 de març del 2024

Tremp d'ou

L'exercici que s'explica a continuació s'emmarca en la matèria Tècniques d'Expressió Graficoplàstica de 2n de batxillerat. S'ha desenvolupat a l'INS Antoni de Martí i Franquès durant el curs 2023-24.

Ens hem inspirat en els retrats quatrecentistes italians:


 Retrats de dones joves: Mestre de la Nativitat de Castello (1450); 

Paolo Uccello (1450); Antonio del Pollaiolo (1460-65); Antonio del Pollaiolo (1460-65). 




Piero della Francesca, Díptic dels Ducs d'Urbino.

Retrat de Federico da Montefeltro i Battista Sforza (1465), tremp sobre fusta.



Sandro Boticelli, Retrats de Simoneta Vespucci (1475-80), tremp sobre fusta

L'objectiu de l'exercici era pintar un retrat o autoretrat sobre fusta amb la tècnica del tremp d’ou, tal i com feien els pintors quatrecentistes. El fons el faríem amb pa d'or a la manera dels retaules gòtics. Vam començar fent una sessió de retrat fotogràfic al petit plató de l'institut. Alguns alumnes van preferir fer-se les fotografies a casa i d'altres van aprofitar l'exercici per retratar els seus personatges preferits.


Retrat fotogràfic de Lucia fet a l'institut i resultat final del retrat pintat per Carlos amb tremp d'ou i daurat amb pa d'or sobre fusta. 


Retrat fotogràfic de Gloria fet a casa seva i resultat final del seu autoretrat pintat amb tremp d'ou i daurat amb pa d'or sobre fusta.

Retrat fotogràfic de Sunghoon, el personatge triat per Glòria per a fer el seu tremp d'ou i daurat amb pa d'or sobre fusta.

El procés de treball seguit el narra Lucia, d'aquesta manera: 

Lucia: "El primer pas va ser preparar la fotografia que utilitzaríem de referència per al treball. En teoria s’havia de fer un autoretrat, però jo vaig voler fer el retrat del Carlos i ell em faria a mi. Una vegada preparat l’esbós, vaig preparar el suport. Donat que el suport és de fusta, s’havia d’imprimar amb Gesso al damunt perquè la fusta no xuclés la pintura i deixés el pigment desprotegit.


El següent pas després de posar-li el guix a la fusta era passar l’esbós al suport. Després d’això vaig fer unes quantes capes en color verd per fer les ombres inicials. Per fer aquestes primeres capes la pintura la vam preparar de la següent forma:  

-Separem la clara del rovell de l’ou i descartem la clara.

-Eixuguem el rovell amb les mans i trenquem la membrana que el protegeix.

-La membrana es llença i al rovell li afegim la mateixa quantitat d’aigua destil·lada.

-Posem els pigments a la paleta i els hidratem amb aigua.

-Utilitzem l’ou d’aglutinant.

Una vegada preparada la pintura podem començar a pintar les capes verdes abans mencionades. Per fer el color verd s’ajunten el color groc, negre i blanc.

 


A les següents capes s’afegeixen dues gotetes d’oli de lli a l’ou per protegir la pintura i que no caigui. I ja es pot començar a afegir més capes de color. Les zones clares es deixen per al final i es comença pintant els colors obscurs.  


Jo vaig decidir fer les ombres de tonalitats blaves, ja que m’agradava la sensació de fred que dóna i vaig pensar que, amb la calidesa del daurat al fons, quedaria molt interessant. Per acabar, l’últim pas es daurar el fons. El primer va ser posar el vernís “Mixtion” perquè el pa d’or s’enganxés a la fusta, després de deixar-lo assecar durant un dia sencer, amb un pinzell tou vaig treure tot l’excés d’or. Com van quedar alguns forats, vaig repetir el procés en les parts que no s’havien daurat bé i quan ja ho vaig tenir tot al meu gust li vaig ficar el vernís final.


 

Amb el vernís ficat ja només mancava envellir el daurat, donat que no m’acabava de convèncer tan brillant. Li vaig fer una capa de betum de Judea i ja estava llest."



Retrat d'en Carlos acabat i pintat per Lucia.


Últims consells per treballar la tècnica del tremp d'ou: fes servir pinzells fins i pinta capes primes, sense empastar. No passis dues vegades seguides pel mateix lloc; si vols repassar, has d’esperar una estona. Renta sempre el pinzell per canviar de color. 

Alguns moments de treball a classe:




Procés de treball seguit per l'Abril:


La posada en comú prèvia:


La posada en comú final:



Videotutorial sobre la tècnica del tremp d'ou: https://www.youtube.com/watch?v=S1X56KhrO0U