dimarts, 22 d’octubre de 2013

CONEIXENT-NOS MILLOR


Exercicis d'autoretrat fets amb l'alumnat de 4t d'ESO de l'institut Martí i Franquès, curs 2013/2014Comencem el tema fent un dibuix d'observació del nostre reflex en el mirall:

Rymma 
Andrea

Zacarias

Posada en comú dels dibuixos fets


Continuem triant un objecte que parli de nosaltres o un objecte amb el qual ens identifiquem:
Els dos primers treballs, exposats al vestíbul de l'institut:
En tercer lloc, demanem a la gent descripcions sobre nosaltres, i assumim el repte de fotografiar-les!

Aquí teniu LA MIRADA DELS ALTRES, exercici inspirat en l'obra "La filature" de Sophie Calle en la qual l'artista s'autoretrata a través de la mirada d'un altre, en aquest cas, un detectiu.

Sophie Calle, "La filature" (1981)


Sobre Elisa: "Eres una persona de confianza a la cual le puedes explicar cualquier secreto. Eres agradable y muy tranquila, lo cual nos complementa" (Francisca, 15 anys)Sobre Mireia:


Sobre Rymma: "Rymma és molt guapa i es porta molt bé. Sempre juga amb mi i li faig molts petons (Diana, la meva germana petita)
Sobre Andrea: "És molt despistada i desordenada... també és intel·ligent, molt sensible i vergonyosa" (Olga, la meva mare)Sobre Júlia:Sobre Elisa: "Es una chica muy responsable y madura para su edad. Es amable y cariñosa. Le gusta mucho cocinar y tener una vida sana" (Àvia, 69 anys)Sobre Ana: "La meva amiga Ana és una persona amb una personalitat molt marcada. Té uns principis bàsics molt clars i els segueix al peu de la lletra. Per ella la traïció és el pitjor que se li pot fer a algú. És una persona molt lleial que s'entrega amb la gent que estima i TRANSPARENT com no hi ha ningú. És sincera, potser a vegades massa. Quan té una cosa clara ningú la fa canviar d'opinió perquè té una personalitat molt original". Ivan

Sobre Zacarias: "El Zacka és l'amic o més bé el germà que sempre t'agrada tenir al costat, perquè és com una còpia de mi mateix, per això som GEMES. Des que el vaig conèixer no he trobat un amic igual... Ell t'escolta, t'ajuda i et dóna un cop de mà quan ho necessites. Bé, que no em vull fer poeta! Aleee que és el millor i que, com ell, ningú això assegurat" (HUSE)
Sobre Clàudia:
Sobre Andrea: "Cariñosa, muy buena persona, bondadosa y un poco tímida" (Loli, àvia)
Sobre Lluís: "El Lluís, es un noi molt sensible, tímid i treballador però, si se li trenqués l'ordinador, es moriria" (Pare)


Sobre Júlia: "És una noia molt lluitadora i defensa els seus ideals fins a límits molt heavys...!!" (Paula, 23 anys)El següent exercici d'autoretrat el fem amb la tècnica del dibuix, inspirant-nos en els autoretrats simbòlics de Frida Kahlo.

Frida Kahlo, mexicana (1907-1954)."M'he fet aquest autoretrat perquè explica com sóc a l'interior, com és la meva ànima i com soc amb la gent. M'agrada obrir-me a la gent". Zaca
"La part on està l'arbre significa les meves etapes de la vida infantil. El cabel llarg simbolitza que, amb el cabell llarg, no em sento bé (que sóc més jo amb el cabell curt) i representa la part que no expresso a les persones. La part de les branques vol dir que encara estic lligada als mals records i que no els oblido. Fan molt de mal, però ho dissimulo molt bé. Per això, el meu somni és ser actriu, perquè sé dir-ho a través d'això". Ana
"Aquest autoretrat significa que puc ser molt tranquil·la, però a la vegada puc ser ferotge com una leona, sempre m'han definit amb aquest animal". Yasmin
"El meu dibuix representa el que sento i el que m'agrada. També vull dir que, per exemple, la maleta que fica "future" no és per res en concret, sinò curiositat per veure què em depara". Carmen"En el meu autoretrat apareix un ocell que expressa la llibertat, el meu somni de poder viatjar i volar pel món, conèixer noves cultures i veure més sovint a la meva família de Mèxic. També es troba a contrallum perquè sóc una mica vergonyosa i, fins que no em coneixen molt bé, puc semblar una mica misteriosa; és a dir, que no m'obro amb facilitat a la gent. Per últim, la delicadesa de la imatge en general representa que sóc una persona sensible i que també cuido molt les amistats i la relació amb la família". Júlia
"Per a mi significa que vull deixar la meva imaginació volant, és a dir, que vull submergir-me en els meus pesdnaments i que vagin apareixent a poc a poc. També representa la llibertat, però a la vegada por, perquè encara estic a la foscor i el buit. Vull brillar, sento que em falta alguna cosa". Isabella
"He fet aquest dibuix perquè l'aigua significa la meva vida, on hi ha la natació, les plantes, l'esport... Les bombolles simbolitzen les coses que han marxat com l'equitació que feia de petita o la pintura que, en canvi, he tornat a recuperar. La mà amb l'anell significa que l'he afegit a la meva vida recentment i la mà en sí que m'agrada molt fer manualitats". Elisa
"A veces, nuestras emociones tienen dos caras, dos realidades". Eva"Al meu dibuix es pot observar a un noi assegut en un carreró ple d'escombreries a causa d'un tornado. Es veu que té fred i està trist. Aquest dibuix està basat en una pel·lícula basada en fets reals, i es diu Gummo. Ho vaig escollir perquè aquella escena em va semblar impactant". Rymma.
"En el meu autoretrat he volgut transmetre principalment la meva forma d'entendre el món. El cofre amb la llengua fora és el passat (símbol). A la part esquerra inferior, les màquines que hi ha simbolitzen la dependència de la tecnologia a la meva vida en general. Que hi hagi un teló fa referència a la meva manera de veure la vida, com una obra de teatre on tots interpreten els seus papers. A l'esquerra, la noia amb por i el cofre i el noi amb l'interrogant (el futur) són els dos aspectes que em fan més por: que la por al futur no em deixi avançar com a mi m'agradaria o que el passat em condicioni." Andrea"Vaig decidir dibuixar els meus peus perquè penso que és la part més negativa del meu cos i seria la més interessant de descriure ja que, per culpa de les meves cames, he estat en més de 7 hospitals diferents i he estat mesos sense caminar i aquesta tristsa podria descriure part de la meva personalitat" LluísPosada en comú dels autoretrats inspirats en Frida Kahlo. Cadascú comenta en veu alta l'autoretrat d'un/a company/a, comprovem llavors com s'ha donat a conèixer i si es pot interpretar el que ha volgut expressar l'autor/a.


L'últim treball d'autoretrat: LA CAPSA DELS TRESORS


Un dels nostres referents, Lucas Samaras i les seves capses:


Lucas Samaras, grec (n.1936)


Fotografies de la posada en comú dels treballs fets:

Alguns comentaris de l'alumnat sobre el seu treball:

Júlia: "Crec que amb aquest calaix es pot deduir com sóc. L'he pintat blau i he ficat cotó per simular el cel, això fa referència a que m'grada ser lliure tan físicament com mentalment. El fons del calaix és un collage amb mapes perquè m'agrada molt viatjar, la màscara i les cordes que no deixen passar la mà fàcilment simbolitzen que, al principi, puc ser una mica vergonyosa però que, si et guanyes la meva confiança, pots arribar a mi. I, finalment, hi ha diverses fotos dels meus familiars i amics, incloent la meva família de Mèxic i objectes característics d'allà."Andrea: "Normalment la gent pensa que soc una noia tranquil·la i responsable, 
aquesta caixa desmenteix les aparences que puc donar"


Mireia: "La meva caixa tracta sobre l'amistat que tinc amb els meus amics i també sobre les ganes de viatjar que tinc."


Luís: 1-La meva capsa esta formada per varies capses petites perquè penso que és la millor manera d'explicar algunes coses de mi mateix.
2-Vaig afegir un candau a la capsa per intentar dir que soc un noi molt tancat i bastant vergonyós. 3-Les capses estan posades en ordre perquè representen el que molta gent sap de mi. Les que estan a sota, són les que menys saben, com les preguntes que em faig, etc.
Miki: "Els colors amb els que està pintada la capsa signifiquen que soc alegre, després del que hi ha dins he volgut explicar que m'agrada el Villarrreal, jugar a la play, skate, les fotos i els amics."
Raluca: "Las plumas las he puesto por los colores y porque significa para mí la libertad, los accesorios porque me encanta llevarlos, me gustan mucho los peluches y la foto de cuando era pequeña porque representa mi infancia".


L'exposició de la capsa a la biblioteca de l'institut, gener 2014:
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada