dijous, 11 de maig del 2017

Noves històries amb vells materials. Creant amb reciclatge, 1r d'ESO.


Proposta: crear un personatge (humà, animal o màquina) amb materials reciclats, posar-li un nom i escriure un relat sobre ell. En el cas de referir-nos a un animal o ésser humà, parlarem de les seves costums: qui és, on viu, què fa... en el cas de referir-nos a una màquina, explicarem per a què serveix.

Alguns dels nostres referents:


Lil Picard (alemanya, 1899-1994) 


Jen Hardwick (nord-americana)



Hanoch Piven Creates Culturally Iconic Collages | Design News

Hanoch Piven (israelí)
https://www.pivenworld.com/art



Mostra dels treballs fets per l'alumnat de 1r d'ESO de l'Institut Antoni de Martí i Franquès, durant el curs 2016-2017:

"Aquiles Bailo"

Àngela i Jordina: "Aquiles Bailo es un extraterrestre que se dedica a viajar por otros planetas. En uno de sus viajes se encontró con croquidol (del planeta Kerbull) que se le comió el brazo, por eso sólo tine uno. Años después viajó al planeta Orcus y se encontró con su mascota actual, Gaia, un perro de ese planeta al cual abandonaron al nacer. Aquiles sintió pena y lo adoptó.

Aquiles es una persona muy alegre, simpática, divertida y juguetona. Además es un gran soñador. En su ropa vemos tres botones, cada uno con una función diferente:

VERDE: lo aprieta en situaciones en las que tiene que llorar.
AMARILLO: lo pulsa cuando necesita desconectar del mundo.
ROSA: lo aprieta cuando tiene miedo y así se tranquiliza.

Ahora mismo está en el país del amor viviendo una fantástica aventura."

"Temps"

Sarah: "Temps és una màquina que, si entres, et fa 50 anys més jove, o 50 anys més vell, com tu vulguis. En una part de la màquina hi ha uns ferros que són per canviar alguna cosa del teu passat".


"Niòcris"

Júlia: "Aquest és el Niocris, té set mesos, però en la seva galàxia. En la vida real té uns 32 anys.
El Niocris ha vingut des de la galàxia Bode. Ha sigut enviat per ajudar a la meva germana. Per exemple, si et costen les matemàtiques, ell t'ajuda i sempre té raó. Sempre vol el millor per tu. Si no saps quina opció triar, ell t'ajuda a escollir. També controla les teves emocions.

Cada nit, abans d'anar-se'n a dormir, diu una frase motivadora que has de reflexionar i recordar día a día. Quan ell sent que el necessites, ve ràpidament. Quan tens un problema, se li encèn la seva antena. Sempre deixa un llaç de color per a que el recordis.

Quan ell pensa que ja estàs prou qualificat per cuidar-te sol, se'n va sense dir res, creu que és el millor. Se'n va perquè ha d'ajudar a una altra persona que el necessita.


"Bipo"

Brigitta: "Bipo és un robot que sempre va als festivals o a les celebracions ja que li agrada fer nous amics, per això porta sempre el got, per hidratar-se a les festes. És un robot molt particular, té una utilitat que als altres robots els semblarà una ximpleria, però ell n'està orgullós. Si li fas menjar un cartró o un tros de paper, els transforma en taps. Ell vivia amb un grup de robots, però com que pels altres la seva utilitat no tenia sentit, va haver de marxar. Normalment menja paper, però de vegades també menja fruita i verdura. Ha conegut molta gent durant la seva vida, ha fet molts amics, entre ells, jo."

"Hana"

Ariadna i Núria: "La Hana és una màquina amb vida que vol ajudar els altres a ser feliços. Ella no ha tingut una vida fàcil, però ara és feliç ajudant a les persones.
Amb els seus ulls ajuda les persones. Quan veu una persona trista, la mira i, amb el que transmeten els seus ulls, la persona s'adona que no val la pena estar trista.
La seva boca fa pensar a la gent que està enfadada. La boca explica el seu passat, però ara ella està feliç i bé.
La Hana no té una casa on hi viu sempre, sinó que té moltes cases. Quan ella va a un poble o ciutat, no tothom està feliç, llavors es queda el temps que faci falta fins que tothom sigui feliç. Quan tothom està bé, se'n va a un altre lloc".

"Frank"

Zaquiel i Àlex: "Frank es un señor un poco mayor. Nosotros le llamamos el científico loco, porque a veces hace cosas que no tienen sentido. Mirad si está loco que a veces hace experimentos y parece que haya pasado un tornado y lo haya destrozado todo. En fin, és es así, pero no le podemos hacer nada, así que lo aceptamos tal y como es."

"Iñaqui 3060"

Àngel i Òscar: "Iñaqui es un robot que trabaja de policía en Barcelona. En su tiempo libre le gusta jugar al ajedrez y al dominó. Las partes fundamentales de su cuerpo son:

MANOS: las utiliza para lanzar pequeñas descargas y inmobilizar a sus enemigos.
OJOS: con ellos puede detectar a sus enemigos a kilómetros de distancia, incluso de noche.

Su defecto es que tiene muy poca batería, eso implica pocas horas de servicio."


"FKC 3000"

Nil i Àlex: "Aquest robot és un prototip anomenat KFC 3000. Sortirà al mercat l'any 2010, aquesta nova tecnologia servirà per donar felicitat.

Aquest robot donarà abraçades, ja que constarà d'un sensor que detecti quan algú està trist, llavors s'activarà i anirà a donar una abraçada. També disposarà d'un preparat ràpid de caramels, així que quan el seu amo vulgui un caramel, només haurà d'estirar un botó i, automàticament, s'obrirà una comporta i allí es trobarà la gominola. Un dels seus ulls té més volum que l'altre perquè allí s'emmagatzema el sensor per detectar la gent trista".

"Marta"

Anna: "Marta juga molt amb els seus companys de la classe. Té quinze anys i fa cursets a la piscina. Li agrada molt mirar la tele. A casa seva juga amb la seva germana petita. No s'avorreix mai i sempre està rient. És molt bona persona."

"Sweety"

Beatriz: "Sweety és un robot petit, però amb el cor gegant! Quan està feliç, li surten dos caramels per la panxa. Cada dia, quan s'aixeca, agafa els llibres i va a l'escola. Té un gran esperit escolar. A l'hora del pati es treu el cap i els seus companys juguen amb ell. El més estrany és que a ell li agrada. Quan acaba l'escola, torna a casa, dorm, i al dia següent és tot igual."


"El coet màgic"


Marta i Sharon: "Aquest coet es va començar a crear un dia que una nena s'avorria molt. El dia que ho va acabar, era de nit i se'n va anar al llit. Quan va despertar, no hi era, es veu que estava a l'espai. Més endavant la va venir a buscar per anar-se'n junts a l'espai. Van agafar menjar i tot i es van quedar a viure dins del coet".


"Juguetín"

Edgard i Gerard: "Juguetín es un juguete teledirigido inalámbrico. Se se le puede alimentar como los móviles, con un cargador. Su oficio es la diversión. Se dedica a divertir a todos los niños del planeta. Le gusta beber leche y moja las estrellas. Puede volar, pero cuando aterriza usa sus ruedas."


"Minions"

Alba i Maria: "Aquests Minions reparteixen felicitat a les persones que estan tristes o sense ganes de somriure. Els seus ulls de discos els fan servir per detectar la infelicitat".


"La família Watersun"

Detalls de la família Watersun:

Marta i Núria: " La família Watersun està formada per quatre peixos germans. El germà més gran és de color verd i té unes boles al seu llom que, en la seva infància, eren totalment acolorides i, a mida que es fa gran, es va descolorint. La segona és una germana de color groc que, tant de dia com de nit brilla, tant si fa calor com fred, tant si neva com si plou. El segon més petit és de color blau, és molt trapella. Té unes escates molt dures que ell es pensa que són per jugar, però són per defensar-se. Per últim, el més petit és molt adorable. Té unes escates molt fines i agradables de tocar. Una característica d'aquests quatre peixos és que els agrada moure la cua amb molta rapidesa."

"Dory"

Detalls de Dory:

Nomin i Núria: "Dory és una noieta molt llesta i bonica. La seva missió és guardar les llaminadures que, per cert, estan boníssimes! Això sí, per a menjar aquests dolços, és important abocar cinquanta cèntims a la llauna. També és important tenir una cosa en compte: aquest treball no és gaire fàcil, ja que la Dory, encara que sigui qui guarda les llaminadures, no pot menjar-se'n cap. És una injustícia!"


"Fiestín"

Hèctor i Raúl: "Fiestín se dedica a recorrer las calles para encontrar todas las fiestas de cumpleaños y hacer sonreír a todos. Siempre está feliz, y les gusta divertir a los cumpleañeros para que disfruten de este día tan especial. Nunca se olvida de llevar las chapas para jugar y los tenedores para comer el pastel. A Fiestín le gusta ver sonreír y disfrutar a todos los familiares y amigos, que hacen regalos muy ilusionados a la persona que cumple años, la cual se siente especial y protagonista de la fiesta, para que nunca olvide esa celebración tan importante que cada año se hace."


A continuació, imatges de la posada en comú a classe, amb la lectura en veu alta dels textos. 
Gràcies, Raquel Aliaga, per fer les fotografies i per la complicitat!
















Fotografies de l'exposició dels personatges i la seva història escrita a la biblioteca de l'institut:

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada